Skip to main content
Ωράριο Λειτουργίας

Monday - Friday : 07:30 am - 3:30 pm

H νόσος Alzheimer περιγράφηκε αρχικά το 1906 από τον γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο A. Alzheimer, εκ του οποίου και η διακριτική ονομασία της ασθένειας. Ανήκει στην ομάδα των ανοιών και έχει το μεγαλύτερο πλήθος των ασθενών. Σήμερα στην Ελλάδα νοσούν 197.000 με προοπτική το 2050 ο αριθμός τους να εκτοξευθεί στις 354.000. Η βαρύτητα της νόσου αξιολογείται με δυo λόγια από το γεγονός, ότι η νόσος αυτή τον ασθενή που «επισκέπτεται» του καταστρέφει επαγωγικά και αυξητικά «το σύστημα πλοήγησης» στον χώρο και στον χρόνο. Σε μια τέτοια κατάσταση μόνον ο κοινωνικά σκληρόκαρδος και ανάλγητος κλείνει τα μάτια, καταργεί την ακοή, αποξενούται από την αγάπη και προσπερνά αδιάφορος. Στον αντίποδα βρίσκονται οι άνθρωποι της συμπαράστασης, της προσφοράς, της θυσίας, της αγάπης. Είναι αυτοί για τους οποίους θεοπνεύστως γράφηκε: «Αγαθόν πορευθήναι εις οίκον πένθους ή ότι πορευθήναι εις οίκον πότου». Γνωριμία με την Ομοσπονδία μας:  Επιστήμονες-άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν το δυσβάστακτο βάρος που επωμίζονται οι ασθενείς και το όλο περιβάλλον τους από τη νόσο αυτή, διέθεσαν τις επιστημονικές τους γνώσεις και ανέλαβαν την εργώδη πρωτοβουλία να δημιουργήσουν τις ειδικές Μονάδες, τις Μονάδες οι οποίες βρίσκονται πλάι στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, καθώς και στο άμεσα επιφορτισμένο περιβάλλον του. Στην πατρίδα μας λειτουργούν 54 Φιλανθρωπικές Εταιρείες. Το 2007 το πλήθος δυσεπίλυτων προβλημάτων οδήγησε στη συγκρότηση της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών», κατά το θέσφατο «ἑν τη ενώσει η ισχύς». Στόχοι και αναφορά σε δράσεις: Η Ομοσπονδία αποβλέπει κατ’ αρχάς στη γνωστοποίηση του όλου προβλήματος με τις τραγικές σε πρόσωπα καταστάσεις, αλλά και τις βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτό το επιδιώκει και το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας τα πάσης φύσεως μέσα πληθυσμικής ενημέρωσης ή με διαλέξεις σε αίθουσες ιερών ναών ή Δήμων ή με επιστημονικά συνέδρια, στα οποία ανακοινώνει και την πρόοδο των επιστημονικών ερευνών. Ως ξεχωριστή δράση της Ομοσπονδίας μας αναφέρουμε τη σοβαρή επιστημονική έρευνα με αντικείμενο την νόσο Αlzheimer με τα παγκοσμίως πρωτοπόρα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της νόσου προγράμματα! Επιδιωκτέος και σε εξέλιξη επιστημονικός σκοπός είναι επίσης η καταγραφή σε πανελλαδικά ενιαίο πρωτόκολλο, της βάσης δεδομένων των ασθενών. Βέβαια δεν πρέπει να αποσιωπηθεί η ιδιαίτερη συμβολή της Ομοσπονδία μας στη Γνώση με τα μαθήματα που προσφέρει προς τους επαγγελματίες Υγείας μέσω του σύγχρονου συστήματος της τηλε-εκπαίδευσης. Αυτά, θα λέγαμε πρέπει να «εκληφθούν», τρόπον τινά, ως μία και μόνον «επικεφαλίδα» των όλων δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας της Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, η οποία Ομοσπονδία μετέχει δημιουργικά ως μέλος διεθνών Ενώσεων (Alzheimer Europe, Alzheimer Disease International) αλλά και με το κύρος της επιδιώκει να επιτύχει εξειδικευμένες παροχές από το αρμόδιο Υπουργείο  Υγείας για τους πάσχοντες από τη Νόσο Alzheimer κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μέρες
:
'Ωρες
:
Λεπτά
:
Δευτερόλεπτα
Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή :
7:30 am - 3:30 pm

Επικοινωνία
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών αναλαμβάνει με τη δέουσα ευθύνη και πρέπουσα αδελφοσύνη για όλους τους ανθρώπους της Γης, για πρώτη φορά ένα παγκόσμιο εγχείρημα, το οποίο μας αφορά όλους το ίδιο!
Μετά από πολυετή σειρά ερευνών φθάσαμε να έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα όχι για την διάγνωση, την αντιμετώπιση και την διαχείριση, αλλά για κάτι πολύ σπουδαιότερο… την ΠΡΟΛΗΨΗ! Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στα χέρια μελέτες και έρευνες που δείχνουν ότι η ΑΝΟΙΑ μπορεί να ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ σε ποσοστό 45%! Για τον λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας αναλαμβάνει, να οργανώσει με τη στήριξη κρατικών φορέων – μεγάλων Επιχειρηματικών Βιομηχανικών Ομίλων, Επιμελητήριων, αλλά και Διεθνών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων αυτό το μεγάλο παγκόσμιο ιατρικό και συνάμα αθλητικό γεγονός. 

Επειδή και ο δικός μας στόχος, είναι πανανθρώπινος, σε όσους απευθυνθήκαμε έγιναν αμέσως υποστηρικτές μας, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. α., σας ενημερώνουμε ότι ο «1ος Παγκόσμιος Αγώνας Δρόμου Πρόληψης Νόσου Alzheimer» θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2025 στη Θεσσαλονίκη , όμως ο προάγγελός του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνή Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»"
Στον αγώνα σας καλούμε όλους να συμμετέχετε- μέλη και φίλους μας, συνοδούς και περιθάλποντες, ιατρούς και νοσηλευτές, φοιτητές και πολίτες, ακόμη και μαθητές σχολείων για τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, έτσι ώστε όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά, να γίνουμε ισχυροί φορείς ελπίδας και ηχηροί αναμεταδότες του μηνύματος της πρόληψης, προσκαλώντας ταυτόχρονα - όλον τον κόσμο- από φέτος και κάθε χρόνο στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου κατά της ΑΝΟΙΑΣ– εδραιώνοντας την Ελλάδα πρώτη χώρα και τη Θεσσαλονίκη πρώτη πόλη στον κόσμο…κατά της ΑΝΟΙΑΣ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις συμμετοχές των πολιτών, θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνον στις υποτροφίες για την έρευνα της άνοιας, σε Έλληνες αριστούχους φοιτητές τους οποίους ανακοινώσαμε στο πρόσφατο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αlzheimer, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα, δεν θα έπρεπε να γίνει μια ανακοίνωση σ’ ένα ιατρικό συνέδριο, ούτε μια είδηση στα δελτία των ΜΜΕ, ούτε ένα δελτίο τύπου στις ενημερωτικές ιατρικές και κοινωνικές ιστοσελίδες. Αντίθετα πρέπει να γίνει πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα λαοφιλή τρόπο και μάλιστα από τη χώρα του Ιπποκράτη. Για τον λόγο αυτό ενώνουμε την ιατρική υποχρέωση με το ανθρώπινο καθήκον και στέλνουμε από την Ελλάδα και την έδρα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, τη Θεσσαλονίκη, το πιο ηχηρό και αισιόδοξο μήνυμα, σε όλο τον κόσμο… ότι ο δρόμος της πρόληψης για την Άνοια- Άνοιξε… Για την επιτυχή έκβαση και την αποστολή αυτού του ηχηρού και αισιόδοξου παγκόσμιου μηνύματος,  σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε  τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων! 

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ 

Οι Διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι σήμερα υπάρχουν 50.000.000 ασθενείς παγκοσμίως και 200.000 χιλιάδες στην Ελλάδα, ενώ από τη νόσο προσβάλλεται το 10% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 30% άνω των 85. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκτιμά ότι ο αριθμός τους στη χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050. Επειδή η Άνοια είναι μια οικογενειακή και μακροχρόνια ασθένεια, δοκιμάζει τις αντοχές περίπου ενός εκατομμυρίου Ελληνικών οικογενειών, ως ένας τρομακτικός, ψυχοφθόρος, δυσβάστακτος, συναισθηματικός και οικονομικά κοστοβόρος «Μαραθώνιος» ζωής, με πρώτους τους άμεσους περιθάλποντες.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες στατιστικές ο Καρκίνος και η Άνοια είναι οι δύο πιο γνωστές και παγκόσμιες ασθένειες της ανθρωπότητας, γι΄ αυτό και η πρωτοβουλία μας εντάσσεται στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών, ανεξαρτήτως εάν είχαν ασθενή με Άνοια ή όχι στην οικογένειά τους, διότι αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις αναπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. 

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

 Ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, και Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π.Θ., σας ενημερώνω ότι στην Ελλάδα μας έγιναν και γίνονται πολλά και για τους ασθενείς με άνοια και τους περιθάλποντές τους. Δημιουργήθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της άνοιας, έχουμε Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Οικοτροφεία για τα μεσαία στάδια, Οικοτροφεία για τα προχωρημένα στάδια, μονάδες διασύνδεσης με την Κοινότητα, οργανώνουμε διαρκώς σε όλη την Ελλάδα Ομιλίες, Εργαστήρια, Συνέδρια κι όλα αυτά λειτουργούν ακόμη και διαδικτυακά για να εξυπηρετούνται και οι συμπατριώτες μας που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.
Τώρα όμως ήρθε ο καιρός ν’ αρχίσουμε έναν ΝΕΟ μεγάλο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αγώνα, μια ΜΕΓΑΛΗ παγκόσμια εκστρατεία για την ΠΡΟΛΗΨΗ. Γιατί TΩΡΑ γνωρίζουμε ότι μπορούμε να προλάβουμε την άνοια στο 45% των περιπτώσεων, και το πιο σημαντικό ότι δεν είναι αναπόφευκτα ταυτισμένη με το προσδόκιμο ζωής, ώστε σε λίγα χρόνια να πάψει να είναι μια πολύπλοκη, πολυεπίπεδη, δαιδαλώδης πάθηση και μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για όλους.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Η οργάνωση του «1ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΟΥ Alzheimer στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» δεν θα είναι μια στερεότυπη αθλητική εκδήλωση, αντίθετα θα βασίζεται σε μια ριζοσπαστική εναλλακτική αθλητική, κοινωνική και ιατρική πρωτοβουλία που θα δώσει στον Αθλητισμό την κοινωνική διάσταση που του αξίζει, ενώνοντας τη δύναμη και τη θέληση των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, με την παράλληλη μετάδοση μηνυμάτων αγάπης και ελπίδας προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Με την ευλογία του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου
Με τη συνεργασία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Στ. Αγγελούδη
Με την υποστήριξη του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κ. Γκιουλέκα και του Συντονιστή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Γ. Παπαγεωργίου
Με τη συμπαράσταση της Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας, κας Αθ. Αηδονά